Decouvertes en Vallée du rhône

De meeste wijnbouwers laten zowel 2006, 2007 als 2008 vanuit het vat proeven. Hierdoor hebben we de kans gekregen binnen dezelfde appellatie een goed vergelijk te kunnen maken.

 

De algemene trend is in elk geval dat de wijnen van 2006 heel veel rood fruit bevatten, een mooie lengte bezitten en tannines die duidelijk aanwezig zijn maar toch zacht.

 

2007 is een veel complexer jaar, dat zich nu reeds goed laat proeven, wat meer kruidigheid en met een lange afdronk. De tannines zijn merkelijk meer onderbouwd dan in 2006 wat een lange evolutie mogelijkheid zal garanderen. 2007 wordt dan ook uitgeroepen tot het topjaar in de Rhône.

 

2008 is een veel moeilijker jaar. Veel wijnbouwers hebben moeten oogsten net na de regen omdat de druiven snel begonnen te rotten. Het is ongetwijfeld het  jaar van de goede wijnbouwer, want alleen voor hen was het mogelijk een behoorlijke wijn te produceren. De 2008 wijnen van deze goede wijnbouwers zijn meer dan behoorlijk, bezitten mooi fruit, eerder licht van stijl en relatief kort in afdronk. Het zullen wijnen zijn voor snelle consumptie. Heel wat wijnbouwers zullen ook hun topcuvées achterwege laten. Zo vertelde Daniel van Mas de Boislauzon (Château-neuf du Pape) me dat hij in 2008 geen Cuvée du Quet noch Tinto op de markt zal brengen om het niveau van de traditionele cuvée hoog te houden. In elk geval mogen we stellen dat 2008 veel beter is dan het rampjaar 2002.

 

Verwonderingen, ontdekkingen en tegenvallers;

Tavel 2007; ongeveer de helft van de geproefde Tavel's scoorden zeer goed. De ontdekking was Dom. De la Rocalière Cuvée Perle de Culture. Een zeer finessevolle Tavel, met mineralen, vettigheid, een volle smaak en stevig onderbouwde zuren. Andere geproefde Ch. De Ségrier, Dom.  Lafond Roc Epine, Ch. Trinquevedel, Le Mas Duclaux

 

Lirac 2007; volgens mij een appellatie in opmars, vooral in rood proefde ik hier rijke, krachtige wijnen met voldoende frisheid.

 

Côtes du Luberon - Côtes du Ventoux; Teleurstellingen troef!Na een intensieve zoektocht zowel in wit als rood moet ik het volgende concluderen; de wijnen die binnen deze appellatie goed zijn worden aan prijzen aangeboden die niet in verhouding staan met de kwaliteit. Geregeld zijn deze wijnen duurder dan Côte du Rhône Villages van behoorlijk niveau. De uitzondering hierop is Dom. de Fondrèche die goede wijnen produceert.

 

Côtes du Rhône/villages; Zeer goede wijnen geproefd. U zult het merken in ons gamma! Een nieuwe ontdekking hier is de Villages Visan, cuvée Notie Dame van 2005. Andere toppers hier zijn :  Dom. Saint Amant, Dom. De la Charbonnière, Cros de la Mure, M. Chapoutier, Dom. Boisson, La Cabotte, Dom. Grand Nicolit, ..

 

Gigondas - Beaumes de Venise; Zowel in 2006 als 2007 geconcentreerde wijnen. Dom. De Cassan blijft zeker een topper binnen deze appellaties. Verder proefde ik verrassende wijnen bij St. Amant, Dom. Des Garance, Dom. Du Grapillon d'Or.

 

Châteauneuf du Pape; de koning van de zuidelijke Rhône. Een aantal opvallende witte Ch. Mont Redon, Usseglio Raymond, Juliette Avril. In rood zijn er voor liefhebbers van fruit verweven met concentratie in 2006 echte pareltjes te vinden. Voor de liefhebbers van kruidigheid, karakter, bewaarpotentieel en complexiteit is 2007 dan weer een niet te missen jaar.  De beste wijn was ongetwijfeld de ch. De Beaucastel, maar de prijs is natuurlijk ook niet onaardig. Meer betaalbare edele vocht vonden wij bij Mas de Boislauzon, Ch. La Nerthe, Dom. Du Pégau, Dom. Grand Veneur

 

Algemene conclusie, drie jaren op rij ('05,'06, '07) een mooi resultaat, waarbij 2007 toch als "millesime du siècle" zal aanzien worden. Prijs/kwaliteitsverhouding zit zeer goed. Voor jaargang 2008 zal de selectie niet zo efficiënt zijn.

Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be