Primeurs Bordeaux 2019 - wijnen van jaargang 2018

ONTDEK HIER HET CLASSIC & PREMIUM PRIMEURPAKKET 2018!

Marc DULST, die al meer dan 25 jaar ter plaatse de primeurwijnen gaat proeven en selecteren in Bordeaux, heeft voor jullie aan de hand van zijn persoonlijke scores twee primeurpakketten samengesteld; Classic en Premium.

Primeurs Bordeaux 2019 - wijnen van jaargang 2018

Hierbij graag mijn persoonlijke proefnotities na de talrijke degustaties tijdens de Primeurweek in Bordeaux, van 2 tot 5 April 2019.

Ook benieuwd naar mijn persoonlijke scores? Klik hier.

  • Klimatologische omstandigheden:

De winter had gemiddeld gezien een lagere temperatuur dan normaal, met veel regen.

De lente was vooral nat, met temperaturen die hoger lagen dan normaal. Vooral in maart en juni viel er zeer veel neerslag.

De zomer was warm en droog, zeer droog! Hierdoor hebben verschillende wijngaarden geleden onder ‘sécheresse’. De dagen waren warm, maar gelukkig met frisse nachten.

Gezien de klimatologische omstandigheden was er van schimmelvorming op einde van de oogst geen sprake.

  • Gevolg voor de wijnen:

De wijnen hebben doorgaans een diepe en intense kleur.

De geproefde primeurwijnen zijn toegankelijk, vol, warm, rijp en harmonieus.

Ik verwacht dat het snel drinkklare wijnen zullen zijn, eens ze op de markt komen. Een beetje het gevoel als bij de wijnen van 2015, op dat vlak. Ook dit jaar ben ik geen enkele wijn tegengekomen waar ‘groene’ tinten in terug te vinden zijn.

Ook hebben ze meer concentratie dan vorig jaar en blijven ze meer nazinderen in de diepte.

Bij verschillende wijnen heb ik het gevoel van frisheid gemist, wat me wat vraagtekens heeft doen rijzen over het bewaarpotentieel van grotere wijnen. Als ik de wijnbouwers hierover aanspreek zeggen ze me dat dit inderdaad in het mondgevoel zo is, maar dat de analyses aantonen dat er voldoende zuren zijn en de pH goed zit.

Wat de tannine betreft, heb ik het gevoel dat ze voldoende rijp zijn, maar niet altijd de meest elegante tannines zijn, soms heb ik een ruw gevoel.

  • Linkeroever:

Voor het eerst in meer dan 25 jaar dat ik primeurs ga proeven in Bordeaux, kunnen de wijnen van Listrac me eens bekoren! Dit zou wel eens typerend kunnen zijn voor dit primeurjaar; dat minder grote terroirs beter bestand waren tegen de droogte…

Zowel in Medoc, Haut-Medoc en Moulis vertonen wijnen met mooie extractie, concentratie, diepte en structuur. Hier een daar wat gemis aan elegantie, maar allen opvallend rijp.

Margaux geeft dan weer wijnen met meer frisheid en finesse, mooi in balans met voldoende densiteit en sappigheid.

St.-Julien komt soms wat minder gepolijst over, wat ruwer, wat alcoholrijker, hier niet de onderbouw van jaren zoals 2015 of 2016.

De St.-Estèphe en Pauillac wijnen zijn voor mij de meest geslaagde “appellations”, met voorkeur voor Pauillac. Hier bezitten de wijnen frisheid, materie, densiteit, onderbouw en minder dat zuiderse gevoel. Ja, zeg maar meer de karakteristieken van Bordeaux.

Dit jaar is het verschil tussen Graves en Pessac Léognan wijnen zo typerend. Verschillende rode Graves wijnen geven me een indruk van relatief kort te zijn in afdronk. De Pessac wijnen leveren echter geregeld zeer sappige wijnen op. De witte wijnen hier zijn goed, tot zeer goed, met voldoende frisheid en zonder agressieve zuren.

  • Rechteroever:

Dit jaar gaat mijn voorkeur gemiddeld gezien naar St.-Emilion. Ik heb er aangename Grands Cru’s geproefd met mooie concentratie, harmonieus en ronde tannine.

In Pomerol zijn er ook zeker goede wijnen bij, maar soms wat minder afgerond dan normaal. Ook hier heb ik verschillende wijnen geproefd dit warm overkomen in finale.

  • Conclusie

Zeker (opnieuw) een geslaagd jaar in Bordeaux!

Exceptioneel noem ik het niet, dus qua klassement onder het niveau van 2016. Vooral de wijnen met veel Cabernet Franc vielen bij mij enorm in de smaak.

Ik heb ook de kans gehad om zowel Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc als monocépage van het vat te proeven. En de Cabernet Franc bezit een immense finesse dit jaar met zo’n mooie tannines!  Bij de wijnen met 95% Merlot of meer, had ik te veel een warm, zuiders gevoel door de hoge alcoholconcentratie.

De Bordeauxwijnen 2018 samengevat in één regel: goed - ja zeker! exceptioneel – neen.

P.S.: Als ik me dan toch waag aan een vergelijking met andere wijnjaren in Bordeaux, kom ik uit bij wijnen die gesitueerd kunnen worden tussen jaargang 2003 (door hun rijpheid en mondgevoel) en 2010 (door concentratie en alcoholgehalte).

Veel wijngenot

Marc Dulst

11/04/2019

Bestel en leveringscondities:

Ø  De primeurlijst is geldig tot 31 juli 2019 of zolang de voorraad strekt, behoudens verkoop en zonder enige verbintenis.

Ø  Bestellingen worden aanvaard per ondeelbare verpakking.

Ø  Prijzen:

Prijzen zijn netto prijzen, inclusief BTW, inclusief accijnzen en transport, afgezien van drukfouten. De prijzen zijn gebaseerd op de accijns en douanerechten geldig op 1 juni 2019. Prijsverhoging in accijnzen en douanerechten en/of BTW zullen doorgerekend worden op moment van levering. De BTW is verschuldigd op het moment van de bestelling.

Ø  Betaling:

100% contant of bij ontvangst factuur na 14 dagen.

De betaling geldt als orderbevestiging. Bij laattijdige betaling wordt de aankoop als nietig beschouwd.

Ø  Levering:

Levering begin 2021 en gratis vanaf 60 flessen.

Levering gebeurt van zodra alle wijnen van eenzelfde bestelling beschikbaar zijn.

Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be