Primeurs 2015 wijnen 2014

2014 ... een interessant wijnjaar?

Primeurs 2015 wijnen 2014

Verslag door Marc Dulst, 3 april 2015

Klimatologische omstandigheden;

Zeer slecht weer tot half augustus, het zag er tot dan desastreus uit voor de wijnbouwers. Daarna is de zon er pas gekomen en dus heeft september en oktober heel wat goed gemaakt.

Gevolg voor de wijnen;

Algemeen kan men stellen dat er heel wat heterogeniteit is in de wijnen, maar dat er wel voldoende volume is, dit in tegenstelling tot vorig jaar. Door de latere rijping heeft de Cabernet druif voordeel gedaan t.o.v. Merlot.

In de witte wijnen hebben voldoende aromacomponenten gevormd, zijn fris en krokant. Ze bezitten geen enorme diepte maar zijn zeker van een gemiddeld niveau.

De rode wijnen hebben gemiddeld een mooie kleurconcentratie. Soms zijn ze wat mager in de mond en ze bezitten weinig (stevige) tannines. Het zullen vermoedelijk aangename drinkwijnen worden met een correct bewaarpotentieel, doch zeker niet groots.

Linkeroever:

Zowel in Médoc als Haut-Médoc, Moulis als Listrac heb ik dikwijls wat fruit en vooral diepte gemist in de wijnen. En paar keer heb ik ‘lege doos’ bij mijn notities staan.

De andere Cru’s binnen Haut-Medoc zijn gemiddeld gezien veel beter. Binnen Pauillac en Margaux heb ik verschillende goed geslaagde wijnen geproefd. Ook St-Estèphe laat zich dit jaar zeker gelden. Dikwijls vind ik dit het kleinere broertje maar dit jaar kan het gemiddeld zelfs St. Julien vooraf gaan. St. Julien liet zich tijdens deze primeur-campagne van zijn heterogene kant zien met veel minder sappigheid in de wijnen dan normaal.

Binnen Graves - Pessac Léognan is rood ook veel minder charmant dan normaal, de wijnen bezitten een iets strakkere afdronk. In wit veel variatie met mooie ‘uitschieters’.

Rechteroever:

St. Emilion heeft hier een daar wat wijnen met groene aroma’s en tannines. En ook hier af en toe wat ‘pronfondeur’ gemist. Maar binnen de Grand Cru Classés ook super wijnen geproefd. Pomerol aangename wijnen met meer fruit en lichtere structuur die in balans zijn.

Conclusie

In de ogen van de wijnmakers is dit een godengeschenk, gezien de rampzalige situatie tot eind augustus. Als we deze emotionele band loslaten krijgen we natuurlijk een ander verhaal. De wijnen zijn zeker correct te noemen, zullen goede drinkwijnen*1 opleveren met een beperkt bewaarpotentieel in vergelijking met topjaren(2009 & 2010). Maar qua niveau zeker hoger dan 2007, 2008 en 2013.

In tegenstelling tot vorig jaar zullen we dus  primeurwijnen aanbieden maar enkel uit het betere segment. Wij zijn wel van mening dat de prijzen van de wijnen zeker niet mogen stijgen tov de prijzen*2 van vorig jaar, liefst zelf iets lager moeten uitvallen.

*1: de wijnen vertonen tijdens de primeurcampagne niet echt veel strenge of harde tannines en laten zich gemakkelijk proeven, vandaar dat ik denk dat het wijnen zullen zijn die binnen een paar jaar wel plezier zullen opleveren maar slechts een bewaarpotentieel zullen hebben van 70% ivl met topjaren.

*2: De prijszetting is (zoals steeds) momenteel zeer moeilijk in te schatten. De sterke dollar en pond spelen zeker in ons nadeel. Zelfs al zouden de wijnbouwers 10% opslaan is het nog 20% goedkoper dan vorig jaar voor de Amerikanen en Britten door het valutaeffect dat 30% bedraagt tov vorig jaar.

Voor de persoonlijke scores van Marc Dulst, klik hier.

Reserveer nu deze grote Bordeaux wijnen in primeur ...

Voordeel van kopen van primeurwijnen?
Wij zijn ervan overtuigd dat primeurwijnen kopen enkel zin heeft voor wijnen vanaf een bepaald kwaliteitsniveau, daarom kopen wij kleinere Bordeauxwijnen nooit in primeur aan. Als de markt normaal evolueert, kan u nu een bepaalde wijn een stuk goedkoper aankopen dan wanneer die op de markt komt.

Maar het belangrijkste is dat u er vooral zeker van bent dat de wijn die u wenst, ondanks soms beperkte voorraden, toch in uw kelder zal liggen. U betaalt de wijnen nu, de wijnen worden verder opgevoed in Bordeaux en binnen 2 jaar zijn ze te uwer beschikking.


Wij selecteerden voor u de meest beloftevolle primeurwijnen.
Klik hier voor een volledig overzicht.


Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be