Château Branaire Ducru - 4e G.C.C. | St. Julien
Rode wijn | FRANKRIJK, SAINT-JULIEN | 2018
De expressieve neus vertoont een mooi complexiteit van rijp fruit, zonder beladen te zijn en steeds in evenwicht met frisse zuren. De intensiteit van het boeket ontwikkelt zich bij het beluchten en het eikenhout is perfect geïntegreerd. De eerste indruk in de mond is er één van een zijdezachte rondheid met een indrukwekkend volume en uiterst fijne tannine. De aromatische smaken en de heerlijke zuurtjes zijn alomtegenwoordig. Aanhoudende, fruitige afdronk.
€ 66,82
55,22
excl. btw
Specificaties
Serveer temperatuur
16-18 °C
Year
2018
Type
Rode wijn
Land
FRANKRIJK
Jaar
2018
Te bewaren (jaren)
> 10
Volume
0.75
Druif & ambacht
Regio
SAINT-JULIEN
Druiven
Cabernet Sauvignon (58%), Merlot (33%), Petit Verdot (5%), Cabernet Franc (4%)
Teeltwijze
Traditioneel
Vinificatie
De wijn ondergaat een zorgvuldige rijping van 18 maanden op Franse eikenhouten vaten. 60% wordt jaarlijks vernieuwd waardoor het percentage nieuwe vaten aan de hoge kant ligt.
Smaakprofiel
Smaakprofiel
Complex structuur tanninerijk
Gerechten
Gevogelte - parelhoen | Patrijs | Lamscarré | Entrecote - gegrild
Over Ch. Branaire Ducru
Château Branaire-Ducru ligt verscholen in het uiterste zuidoosten van de gemeente Saint-Julien. De naaste buren zijn Beychevelle en St. Pierre. De bodem van de 48 hectare tellende wijngaard bestaat uit grind van rivierbodems uit het Quartair op een onderlaag van klei. We vinden er 70% cabernet sauvignon, 22% merlot, 5% cabernet franc en 3% petit verdot. De wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud. De plantdichtheid varieert van 6.700 tot 10.000 stokken/ha.
Handmatige pluk, vergisting op temperatuurgecontroleerde stalen tanks in een modern uitgeruste kelder d.d. 1991, gebouwd op het zwaartekracht principe. 16-20 maanden rijping op barriques, waarvan de helft jaarlijks vernieuwd wordt. Ongefilterd. Productie gemiddeld 180.000 flessen per jaar.
In de 17e eeuw maakte Branaire-Ducru deel uit van Beychevelle. De toenmalige eigenaar graaf Bernard de Valette liet bij zijn dood in 1642 een stapel onbetaalde nota’s achter, waardoor Beychevelle in delen werd verkocht. Het stuk dat in 1680 werd gekocht door Jean-Baptiste Braneyre is nu bekend als Branaire-Ducru en een ander is het huidige Ducru-Beaucaillou. De nazaten van Braneyre hielde het château ruim een eeuw in bezit, hoewel zijn dochter Marie trouwde met Pierre de Luc. De familie veranderde later hun naam in Duluc. Het toenmalige Château Braneyre werd op de lijst van 1855 een 4e cru. Louis Duluc stierf in 1879 kinderloos en zijn afstammeling Gustave Ducru werd later enig eigenaar. In 1919 kocht Jean-Michel Tapie het château. De wijnen waren tijdens zijn bewind matig van kwaliteit. In 1988 ging het eigendom naar Patrick Maroteaux en ging de kwaliteit er in een razend tempo op vooruit. Directeur is Jean-Dominique Videau.