Primeurs 2018 - wijnen 2017

2017 ... een interessant wijnjaar?

Primeurs bordeaux 2018, wijnen van jaargang 2017

Hierbij mijn persoonlijke proefnotities na de talrijke degustaties in Bordeaux, van 9 tot 12 April 2018.


Klimatologische omstandigheden:

De winter was droog en zonnig.

De lente was warm, zelfs de 3 de warmste sinds 1900. Maar op 27 en 28 April zijn er 2 koude nachten geweest met sterke gevolgen. De temperatuur zakte tot -5° C door de ijskoude wind. De absolute top-kastelen zetten alle middelen in (helikopters en windmolens) om luchtcirculatie te creëren en hoopten zo de schade te beperken. Maar toch is er veel vorstschade geweest die weliswaar zeer plaatselijk was. Blijkbaar hebben vooral de lagergelegen wijngaarden het meeste schade opgelopen.

Juli en Augustus is dan weer droog tot erg droog met koude nachten in augustus. In september viel er dan weer zeer onvoorspelbare neerslag, die soms welgekomen was maar er ook voor zorgde dat schimmel zich installeerde.

Gevolg voor de wijnen:

Een belangrijk effect van de voorjaarsvorst is dat heel veel kastelen veel minder volume hebben dan in een normaal jaar. Gemiddeld spreken we over een verlies van de 35 à 40 %. Sommige van de wijnbouwers waar we al jaren mee werken zullen in 2018 helemaal geen wijn hebben omdat de voorjaarsvorst de volledige wijngaard heeft aangetast. (Ch. Vieille Tour la Rose, Ch. Perron, Ch. d’Angludet, enz. …) 

Een tweede effect voor de wijnen is dat er veel heterogeniteit is in de geproefde wijnen.

Ik moet het toegeven dat er hier een daar ook heel leuke verrassingen bijzaten! Maar veel wijnen zijn ook geproduceerd met een aanzienlijke hoeveelheid knoppen van de tweede generatie, waardoor de aciditeit en minder rijpe tannines soms de bovenhand kregen.

Een belangrijk verschil met een decennia geleden is dat de extractie veel beperkter is. De wijnen hebben hierdoor wat minder concentratie en diepte maar veel meer fruit en precisie.

Tevens heeft het dit jaar geen zin om te spreken van een linker- of rechteroever jaar. Voor de witte wijnen is het zeker een correct jaar, met aromatische sauvignon’s die veel frisheid en agrum bezitten. Ook de likoreuse wijnen die ik geproefd heb zijn van een zeer hoog niveau.

Linkeroever:

Zowel in Medoc, Haut-Medoc, Moulis en Margaux is de heterogeniteit groot. Sommige wijnen hebben net teveel extractie, anderen vertonen wat onrijpheid (zonder echt een groen gevoel te hebben). Andere wijnen zijn dan weer mooi in balans met voldoende densiteit en sappigheid. Listrac was (weer) de minst geslaagde AOC van deze primeur campagne. Ik heb hier wel verdrogende wijnen geproefd met een gemis aan fruit.

St. Julien is over heel de lijn de best geslaagde AOC van 2017 voor mij. De wijnen bezitten hier sappigheid, materie, lengte en veel fruit. De densiteit is lager dan in 2015 en 2016 maar ze zijn compleet in harmonie en bezorgen plezier!

De St. Estèphe en Pauillac wijnen zijn ook zeer geslaagd en liggen in dezelfde lijn als St. Julien, maar bieden gemiddeld gezien over heel de appellation misschien net iets minder het tikkeltje weelderigheid.

 De Graves en Pessac Léognan wijnen vertonen wel een mooie kleur en elegante aanzet in de mond, maar geregeld vond ik de wijnen te kort, te eenvoudig met een dipje in het midden van de smaak. De witte wijnen hier zijn goed, met veel frisheid zowel in droog als zoet.

Rechteroever: 

Dit jaar gaat mijn voorkeur gemiddeld gezien naar St. Emilion. Ik heb er aangename Grands Cru’s geproefd met mooie concentratie, afgerond en af en toe zelfs echte complete wijn zoals in topjaren.

De Pomerol’s geproduceerd met druiven uitsluitend van op het plateau de Pomerol zijn goed tot zeer goed. De wijnen van wijngaarden die naast het plateau gelegen zijn of een assemblage van verschillende plots zijn vertonen toch een zekere schraalheid, met geregeld een dipje in het midden van het pallet. Ook hier weer te weinig spanning op de wijnen waardoor het plezier te beperkt is.


Conclusie

Het is een heterogeen jaar in kwaliteit. Er zijn zeer goede wijnen bij maar evenzeer wijnen die wat densiteit, spanning en diepte missen. Af en toe proef ik ook wijnen die teveel zuren en onrijpe tannines bevatten. Ik denk dat het toegankelijke drinkbare wijnen zullen zijn, met een iets lager alcoholgehalte dan de laatste jaren, veel fruit en snel drink-klaar.

Voor de droge witte wijnen en de Sauternes is het een goed tot zeer goed jaar. Met wijnen die mooi in balans zijn en veel frisheid bezitten.

Gevolg voor we wijnen die we zullen aanbieden. 

Vele wijnbouwers laten weten dat ze door het verlies aan volume ongeveer dezelfde prijs als vorig jaar zullen aanhouden. Gezien er, voor mij, voor tal van wijnen toch een aanzienlijk verschil is in niveau met de wijnen van 2015 of 2016 kan ik hiermee slechts beperkt mee akkoord gaan. Uiteraard heeft voorgaande enkel invloed op wijnen binnen het hogere segment (zeg maar boven de 30EUR). Voor het betere segment gaan we ons dus enkel beperken tot de wijnen waarvan we in de proeverij overtuigd waren EN die ook een prijsdaling doen t.o.v. van de jaargangen 2015 en 2016.

Ik schat dat we ons zullen beperken tot het aanbieden van een 30tal wijnen dit jaar. Op deze manier kan u er als consument vanuit gaan, dat de wijnen die u in primeur koopt ook daadwerkelijk de moeite lonen.

P.S.: Als ik me dan toch waag aan een vergelijking met andere wijnjaren in Bordeaux, kom ik uit bij wijnen die gesitueerd kunnen worden tussen jaargang 2008 en 2014.

Veel wijngenot

Marc Dulst

08/05/2018

Download hier een printbare PDF van het primeurverslag

De lijst met beschikbare primeurs kan u hier vinden

Benieuwd naar de persoonlijke scores van Marc Dulst ? ... 

Klik hier voor de volledige lijst met scores van de wijnen.
Deze zijn ingedeeld per appellatie en in alfabetische volgorde.

Uitleg score:

AAA: 18-20
AA: 15-18
A: 12-15
B: 10-12
C: < 10

Opmerking: + en - zijn nuances (bv. AA-: net niet goed genoeg voor AA. Beter dan gemiddeld geproefd binnen A bijvoorbeeld, krijgt dan weer een A+). 

Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be