Het 'lezen' van een wijnetiket ... hoe beginnen?



30 augustus 2017

Het wijnetiket is een belangrijke vorm van informatie bij het maken van de juiste wijnkeuze. 
Maar hoe kunnen we een wijnetiket het 'beste lezen' en wat vertelt het ons precies? 

Volgens de reglementering moet er op het etiket volgende officiële vermeldingen staan:
  • 1. verwijzing naar regio en appellatie (IGP, AOC, D.O., ...) 
  • 2. gegevens van de wijnproducent of bottelaar 
  • 3. naam van het land 
  • 4. inhoud (netto volume) & het alcoholgehalte in %
  • 5. Lotnummer 
  • 6. Bevat sulfieten
  • 7: wijnjaar: dit is het jaar van de oogst, niet dat waarin de wijn op fles is gegaan. (dit is verplicht voor appellatie, niet voor 'tafelwijnen'.)
Naast de officiële vermeldingen op het etiket, zijn er ook vrijblijvende vermeldingen, die de wijnproducent zelf mag bepalen:
  • A: druivensoort (als dit er staat, moet er minstens 85% van de druif aanwezig zijn)
  • B: wijnjaar (niet verplicht, maar wel universeel aanwezig): dit is het jaar van de oogst, niet dat waarin de wijn op fles is gegaan.
  • C: advies voor het serveren
  • D: omschrijving van de smaak
  • E: advies voor de houdbaarheid van de fles
  • F: medailles of andere onderscheidingen die de wijn behaalde
  • G: vermeldingen zoals Brut, Demi sec, enz. (conform de wetgeving geldig voor schuimwijnen, Duitsland & Oostenrijk, ...)
Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be