Late nachtvorst zorgt voor schade in de wijnbouw

Nachtvorst in het voorjaar ...

Verschillende wijngebieden in Frankrijk zijn in het voorjaar van 2017 zwaar getroffen door nachtvorst. De oogst zal dus kleiner uitvallen ...

In de Bordeauxstreek, zakte de temperatuur eind april twee maal onder nu, op het moment dat de wijnranken gestart waren met het vormen van groen alsook met het uitbotten van de knoppen. 

De rechteroever is het zwaarst getroffen: 50 tot 80% in de Côtes de Blaye is vernietigd. In de Côtes de Bourg is meer dan 1.000 hectare getroffen en is de complete oogst verloren. In Saint-Emilion is er sprake van 80% getroffen wijngaarden. 

Een interessante kaart met meer informatie over de schade die geleden is in Bordeaux tijdens de laatste vorst: 

Damage in Bordeaux 2017.jpg

Deze kaart is opgemaakt door ‘L
a Chambre d’Agriculture de Gironde’. 

Ook in de Loire heeft vorst in de nachten van 20 en 21 april én van 26 tot 29 april flinke schade aangericht. Zo zijn oa. ongeveer tussen de 25 en 30% van de wijngaarden in de AOC Chinon  zwaar getroffen.

Daarnaast werden ook Languedoc-Roussillon, Chablis, Champagne en zelfs de Noord-Spaanse wijngaarden werden ook getroffen door deze nachtvorst ...

Nachtvorst heeft nefaste gevolgen:

Eind maart en begin april beginnen de druivenranken uit te lopen en worden prille knopjes gevormd die uiteindelijk tot druiven zullen uitgroeien.  Nachtvorst kan dan grote schade aanrichten; de botten worden zwart en sterven af. Er kan zich wel een nieuwe knop vormen maar die zal nooit zoveel druiven dragen. 

Er zijn verschillende methodes die moeten verhinderen dat bij late vorst de knoppen gaan bevriezen.  

- Zo zijn er kachels/vuurkorven die aangestoken worden tussen de ranken.
- Een andere mogelijkheid is het benevelen van de wijngaard met water waardoor er een soort van bescherming van ijs rond de knoppen gevormd wordt. 

Afbeeldingsresultaat voor kachels nachtvorst

Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be