Primeurs 2017 wijnen 2016

2016 ... een interessant wijnjaar?

Primeurs bordeaux 2017, wijnen van jaargang 2016 
(geproefd 3/4/5/6 April 2017)

Primeurverslag Marc Dulst:

  • Klimatologische omstandigheden:

De winter was nat en relatief zacht.

Tijdens de lente waren er een aantal mooie dagen te noteren en verliep het knoppen normaal. Daarna viel er veel, heel veel regen! Het bloeien van de druivelaars startte begin juni en verliep, ondanks de omstandigheden, redelijk homogeen. Er viel tussen half januari en half juni 50% meer neerslag t.o.v. het 50-jarig gemiddelde.

Juli en augustus zijn dan weer verschrikkelijk droog, er valt slechts 8 à 20 mm water tijdens deze 2 maanden. Hierdoor hebben een aantal druivelaars last van “sécheresse”, zeker de jongere ondiepe druivelaars.

Half september valt er dan een kleine hoeveelheid welgekomen regen, die de rijping terug activeert. Daarna volgt de droogste maand oktober sinds 1959.

Wat het aantal zonuren en de gemiddelde temperatuur betreft zitten we duidelijk boven het normale gemiddelde. Wat een geluk dat Bordeaux een sterke afkoeling kent tussen warme dagen en koude nachten ...

  •  Gevolg voor de wijnen:

Sommige spreken over ‘een mirakel van de natuur’. Want puur voortgaand op de weersomstandigheden zou men geen kwalitatieve wijnen verwachten… én toch… heb ik heel veel wijnen geproefd met een mooie kleur, levendige, fruitige en frisse smaak.

De ‘gemakkelijke’ weersomstandigheden tijdens de oogst in de maand oktober hebben hier zeker hun rol in gespeeld. Verschillende wijnbouwers vertelden me dat ze, zonder enige druk, perceel per perceel konden plukken volgens optimale rijpheid.

In het algemeen vind ik dat er meer homogeniteit is in de wijnen dan in 2015. De concentratie is aanwezig, in evenwicht en harmonieus. Er zijn doorgaans veel tannines aanwezig, en maakt deze wijn versmolten en zeer sappig. Ik heb ook het gevoel, dat ze de meeste wijnbouwers, geen te grote extractie gedaan hebben waardoor het geheel als zeer fruitig en elegant overkomt. Ook het alcoholgehalte is net wat lager, wat ik combinatie met de lagere ph, voor een grote levendigheid zorgt.

Tevens is het dit jaar niet “een meer Cabernet of een meer Merlot” jaar. Zowel in linker- als rechteroever heb ik zeer degelijke wijnen geproefd.

Voor de witte wijnen is het zeker een correct jaar, met aromatische sauvignon’s. Maar 2015 gaf me voor dit type wijn meer een ‘good feeling’.

Ook de likoreuse wijnen zijn van een zeer hoog niveau.

  • Linkeroever:

Zowel in Medoc als Haut-Medoc, was ik zeer onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen.

Zelfs in betrekkelijk eenvoudige wijnen is er een mooie materie aanwezig zonder te strenge tannines.

Moulis gaat in dezelfde lijn verder als bovenstaande appellatie en voegt er nog wat meer diepte aan toe. Listrac was voor mij de minst geslaagde AOC van deze primeurcampagne. Ik heb hier wel verdrogende wijnen geproefd met een gemis aan fruit.

De andere Cru’s binnen Haut-Medoc zijn van een hoog niveau. St. Julien en Pauillac zijn voor mij de best geslaagde AOC’s. De wijnen zijn heel sappig, diep, fruit, onderbouwd, gestructureerd en toch voldoende fris.

Binnen St-Estèphe en Margaux heb ik iets meer heterogeniteit waargenomen. Maar ook hier is de gemiddelde geproefde kwaliteit zeker boven een normaal jaar.

Binnen Graves - Pessac Léognan zijn de rode wijnen elegant en bezitten ze een verleidelijke textuur. Sommige hebben zelfs een geweldige concentratie. Hier en daar merkte ik iets (te)hoge zuren, maar vermoedelijk komt dit met de tijd wel goed. De witte wijnen hier zijn goed, met veel frisheid maar iets minder diep dan vorig jaar.

  • Rechteroever:

Sinds 2010 zijn voor mij, tijdens de primeur-campagnes, de Pomerol’s altijd wat meer in hun doen dan de St. Emilion’s. Dit jaar is het omgekeerd! Hoewel beide AOC’s volumineuze wijnen hebben waarbij lengte aanwezig is en geraffineerde tannines, had ik toch het gevoel meer frisheid, fruit en versmolten tannines terug te vinden in de St. Emilion-wijnen.

 Conclusie

Het is een kwalitatief, redelijk homogeen klassiek jaar.

Het bewaarpotentieel zal hoog zijn dankzij de duidelijk aanwezige tannines en vele zuren.

Gelukkig zijn deze tannines versmolten en onderbouwd, waardoor ze niet te strak zijn. Hierdoor en dankzij een niet te doorgedreven extractie zullen de wijnen op jonge leeftijd ook zeer toegankelijk zijn.

Persoonlijk ben ik ook fan van het iets lagere alcoholgehalte, dit geeft een gevoel van meer elegantie en finesse.

Velen stellen zich wellicht de vraag ‘beter dan 2015?’.

Wie mijn verslag van net na de primeurs-campagne vorig jaar gelezen heeft weet dat ik sprak over goed millésimes zonder euforisch te zijn.
 

Dit jaar ben ik enthousiaster omdat:

1.     Ik gemiddeld gezien over alle AOC’s heen betere wijnen geproefd heb
2.      Het wijnen zijn met meer materie, lengte en finesse
3.      Ik bij een aantal wijnen een “kippevelmoment” heb mogen beleven…
4.      Het een klassiek bordeaux getypeerd jaar is met groot bewaarpotentieel

Velen zullen spreken over anders dan 2015, ik durf te stellen ... anders en beter dan 2015.

Dus zeer enthousiast maar niet euforisch, een gedraging die bij mij ook slechts uitzonderlijk voorkomt… zoals bij de primeur-campagne 2011 toen we de wijnen van 2010 proefden!Marc Dulst

11/04/17

Benieuwd naar de persoonlijke scores van Marc Dulst ? ... 

Klik hier voor de volledige lijst met scores van de wijnen.
Deze zijn ingedeeld per appellatie en in alfabetische volgorde.

Uitleg score:

AAA: 18-20
AA: 15-18
A: 12-15
B: 10-12
C: < 10

Opmerking: + en - zijn nuances (bv. AA-: net niet goed genoeg voor AA. Beter dan gemiddeld geproefd binnen A bijvoorbeeld, krijgt dan weer een A+). 

Wenst u primeurs 2016 aan te kopen?
Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be