Cursus @ DULST

Wijncursussen:

Ons aanbod biedt u meer dan ooit de kans om zich te verdiepen in de wonderlijke, maar vooral lekkere wereld van de wijnen. 

De ideale combinatie van kennis verwerven en genieten van wijn ...

Ook voor 2019 voorzien we een aantal boeiende wijncursussen. 

Wenst u meer informatie te ontvangen, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via wijnen@dulst.be, in de winkel of via telefoon 016 40 10 28.

Wijncursus: 'La Bella Italia' 
(in 2 lesavonden) VOLZET
do. 14 maart en do. 21 maart 2019

Wist u dat Italië één van de oudste wijn-landen is en behoort tot de wereldtop zowel in productie, in wijngaard-oppervlakte als uiteraard in kwaliteit?

Bent u reeds vertrouwd met het Franse of Spaanse wijnlandschap en wilt u nu uw horizon eens verruimen?

Laat u dan in onze avondcursus "La Bella Italia" meenemen op een fantastische ontdekkingsreis doorheen Italië van Prosecco tot Brunello, prikkel uw smaakpapillen en krijg een antwoord op al uw vragen.

Tijdens deze themadegustatie, gedurende 2 lesavonden, proeven we 8 verschillende wijnen, vergezeld van de nodige uitleg. 

Plaats:
Degustatiezaal 't ConVINium, Bierbeekstraat 21, 3052 Blanden

Datum:
Do. 14 en do. 21 maart 2019 (*)

Uur
19u30 - 22u00

Kostprijs:
€ 80 per persoon

Lesgever
Peter Cattersel, WSET Certified Advanced.


Heeft u interesse voor deze tasting? Voor inschrijvingen of meer informatie, mail naar wijnen@dulst.be
* Deze lesavond zal doorgaan als er minstens 18 pers. zich ingeschreven hebben - max. 24 personen.
Wijncursus: Bio-wijnen, de hype van 2019!
(in 1 lesavond) 

do. 9 mei 2019

In deze tijd van klimaatmars en de opkomst van groen, kan de wijnwereld niet achterblijven. Verrassend misschien, maar de wijnwereld loopt al enige tijd voor op de rest van de economie. Heel wat wijnproducenten werken “biologisch” of “biodynamisch”; meer respect voor de natuur, wettelijk vastgelegd en met controle.

Aan de hand van een 8 tal wijnen nemen we u mee in de biologische wijnbouw, en dit doorheen verschillende wijnregio’s. Proeven bio-wijnen anders?  Kan u bio-wijnen wel bewaren?  Wist u trouwens dat Bourgogne één van de meest biologische wijnregio’s in Europa is? En wie vindt een Bourgogne Chardonnay of Pinot Noir nu niet lekker!

Maar, biologisch wijn maken is moeilijk. We geven u tips hoe bio wijnen te herkennen, en waar u moet op letten.

Deze avondsessie is geen gewone wijnsessie… Nee, het is een gedurfde sessie!
Maar ... we bewijzen u graag dat 
BIO wijnen T O P zijn!

Plaats:
Degustatiezaal 't ConVINium, Bierbeekstraat 21, 3052 Blanden

Datum:
Do. 9 meu 2019 (*)

Uur
19u30 - 22u00

Kostprijs:
€ 45 per persoon

Lesgever
Peter Cattersel, WSET Certified Advanced.


Heeft u interesse voor deze tasting? Voor inschrijvingen of meer informatie, mail naar wijnen@dulst.be
* Deze lesavond zal doorgaan als er minstens 18 pers. zich ingeschreven hebben - max. 24 personen.
Dulst-wijn-met-advies_zomer.gif
Wijncursus: Zalige zomerwijnen 
(in 1 lesavond) 

do. 6 juni 2019


Wat is jouw lekkerste zomerwijn? Een strak en fruitig wit wijntje of kies je eerder voor een kruidige rosé? Of is een mooie pittige rode wijn bij de BBQ jouw top? Welke wijnstijl krijgt jouw voorkeur wanneer je op het tuinterras of bij de BBQ even wil genieten? Deze sessie is een ontdekkingsreis naar jouw smaakprofiel voor deze zomer.

De zomer vraagt zijn eigen wijnstijlen. Naar aanleiding van onze succesvolle wintersessie, organiseren we nu een sessie rond zomerwijnen. Elke wijn vertegenwoordigt een stijl. Is de focus fruitsmaak of is het hout? Is het de druif, met zijn eigen aroma paspoort? We vergelijken een lichtere wijn met een volle en krachtige wijn. En wat met een jonge wijn naast een rijpe wijn? Je wordt ondergedompeld in een brede waaier van aroma’s en smaken… Opnieuw ontdek je hoe verscheiden wijn kan zijn en welke aspecten bij jouw smaak passen.

We starten met witte wijnen, reizen even door de rosé wijnen om nadien alles nog eens over te doen met rode wijn… We bespreken de wijnen en hun verschillen, zoals steeds, in groep. Laat je verrassen, en proef -zoals professionals- om jouw wijn te selecteren.

Na deze sessie zal een zomerwijn kopen nooit meer hetzelfde zijn!

Plaats:
Degustatiezaal 't ConVINium, Bierbeekstraat 21, 3052 Blanden

Datum:
Do. 6 juni 2019 (*)

Uur
19u30 - 22u00

Kostprijs:
€ 45 per persoon

Lesgever
Peter Cattersel, WSET Certified Advanced.


Heeft u interesse voor deze tasting? Voor inschrijvingen of meer informatie, mail naar wijnen@dulst.be
* Deze lesavond zal doorgaan als er minstens 18 pers. zich ingeschreven hebben - max. 24 personen.

Annulatievoorwaarden:

  • Annulatie tot 10 kalenderdagen voor de aanvang van de cursus:
    recuperatie van 100% van de deelnameprijs voor de geannuleerde deelnemer d.m.v. terugstorting.
  • Annulatie tot 72 uur voor de aanvang van de cursus:
    recuperatie van 100% van de deelnameprijs d.m.v. geschenkbon.
  • Annulatie minder dan 72 uur voor de aanvang van de cursus, of niet komen opdagen van de deelnemer:
    de deelnameprijs blijft 100% verschuldigd omwille van reeds gemaakte kosten.
Wijncursus: 'Welke wijn vindt u het lekkerste?' 
(in 1 lesavond) - volzet

do. 25 oktober 2018

Houdt u van een strak en fruitig wijntje of kiest u eerder voor een krachtige en volle wijn? Welke wijnstijl krijgt uw voorkeur? 
Iedereen heeft een eigen smaakprofiel, ook voor wijn. Deze sessie is een zoektocht naar uw eigen smaakprofiel, maar tegelijkertijd ontdekt u ook nieuwe wijnen.

Elke wijn vertegenwoordigt een stijl. Is de focus fruitsmaak of is het hout?  Is het de druif, met zijn eigen aroma paspoort? Of we vergelijken een lichtere wijn met een volle en krachtige wijn. En wat met jong naast een rijpe wijn? U wordt ondergedompeld in een brede waaier van aroma’s en smaken…  Opnieuw ontdekt u hoe verscheiden wijn kan zijn en welke aspecten bij uw smaak passen.

We starten met witte wijnen en nadien doen we alles nog eens over met rode wijn… We bespreken de wijnen en hun verschillen, zoals steeds, in groep. Laat u verrassen, en proef -zoals professionals- om uw wijn te selecteren.  

Na deze sessie zal een wijn kopen nooit meer hetzelfde zijn!


Wijncursus: 'Initiatie, wijnproeven echt niet moeilijk' 
(in 1 lesavond) VOLZET

do. 31 januari 2019

Na deze avond zal wijn voor u nooit meer hetzelfde zijn! U leert de basistechnieken van wijnproeven toepassen zodat u de juiste wijn kiest voor uw etentje. U proeft wijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje of Oostenrijk en leert meer over de geheimen van wijn maken, serveren en bewaren…

Tijdens deze avondsessie leert elke wijnliefhebber zijn smaakpapillen optimaal te gebruiken. Op eenvoudige wijze worden u de basistechnieken van het wijnproeven bijgebracht. Aan de hand van minstens 8 wijnen leert u de specifieke aroma’s te onderscheiden en de wijn-kwaliteiten te omschrijven.

Ook meer technische onderwerpen komen aan bod zoals de aanwezigheid van tannine, de zuurtegraad en het alcoholpercentage, het belang van de "vinificatie". 

Kortom, deze introductie tot de wijnwereld is uw eerste stap naar meer kennis en wijnplezier.


Wijncursus: 'Viva España'
(in 2 lesavonden) 

di. 13 & 20 november 2018

Spanje, topper als vakantiebestemming… én Spanje, topper als wijnmaker! 
Kent u echter alleen Rioja of Cava uit Spanje? 

U wilt meer weten over de wondere wereld van de Spaanse wijnen? Dan is deze wijncursus – 2 avonden - zeker iets voor u! 

In “Viva España” nemen we u mee voor een ware wijnronde door Spanje, uiteraard doorspekt met tal van nieuwe wijnontdekkingen. Aan de hand van een 8 tal wijnen per avond bespreken we de voornaamste regio’s. Met een gegarandeerd evenwicht tussen theorie en praktijk. 
DULST_Champagne-banner.gif
Schuimwijncursus: 'Van Prosecco tot Champagne' 
(in 1 lesavond) 

di. 4 december 2018

Champagne, de drank bij uitstek voor feest en vreugde… een huwelijk of geboorte, een welverdiende promotie, en natuurlijk de eindejaarsfeesten … 
Als geen ander brengt deze koningsdrank mensen en vrienden samen.

Maar, er is meer dan alleen Champagne...

Deze avondsessie is een ontdekkingsreis van Prosecco, over Cava en Crémant, naar Champagne. Aan de hand van 8 schuimwijnen leren we u de verschillen en gelijkenissen, vergezeld van educatieve uitleg over productiemethodes en streekeigenschappen. 

Wijncursus: 3 witte keizers 
(in 1 lesavond)

woe. 23 mei 2018

Na onze sessie over 3 rode keizers, konden natuurlijk de witte druiven niet meer wachten. De witten leveren topwijnen gekend uit Bourgogne, Sancerre en Bordeaux. We proeven en bespreken drie wijnen van elke druif. Welke druif past het best bij jouw smaakprofiel? Proef je echt zoveel verschil tussen deze druiven en landen. Zonder twijfel een unieke ervaring!

Waarom willen al die wijnboeren absoluut Chardonnay en Sauvignon Blanc om wijn te maken? In de eerste plaats om dat wij allemaal duidelijk deze twee eerste keizers weten te smaken. Ze hebben zo’n mooi smakenpallet. Ze kunnen zo gevarieerd zijn en ze tillen tal van gerechten naar een hoger niveau. Maar, Riesling is de rebel. Een zeer moeilijke druif om top kwaliteit te maken. Maar als het lukt, dan krijg je het hoogste genot.

In deze sessie proeven we niet alleen het verschil in wijn-stijl dat deze druiven leveren, maar ook dat binnen dezelfde druif mooie variaties bestaan. Frankrijk mag dan wel de referentie zijn (of blijven), maar in heel Europa wordt er top wijn met deze drie keizers gemaakt. 

Ontdek deze parels uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje.


Wijncursus: TOUR de FRANCE 
(in 5 lesavonden)
do. 22 februari 2018

Frankrijk, dé wijn referentie, heeft een ongelooflijk gevarieerd wijnaanbod. We reizen gedurende deze 5 avonden door de Franse wijnstreken en leren alles over hun specifieke “terroirs” en de verschillende soorten wijnen (schuimwijn, wit, rood, rosé, zoet, …).  

Wat biedt onze “Tour de France”? We bespreken elke wijnregio aan de hand van foto’s en achtergrond informatie. De start is in Reims (Champagne) en we eindigen in het wijnmekka Bordeaux. Hoe wordt wijn gemaakt? We voorzien tevens de nodige achtergrond en context over de verschillende “vinificatie” technieken. U proeft tijdens de opleiding meer dan 40 Franse wijnen. Een mooie start voor de uitbouw van uw wijnkennis en liefde. 

En uiteraard wijn is plezier. Alle wijnstreken zijn tevens gastronomische pareltjes en toeristische trekpleisters. Dit vergeten we zeker niet, tips aangaande wijntoerisme komen tevens aan bod, en uiteraard zijn al uw suggesties welkom. U krijgt na elke les de getoonde presentatie toegezonden.
VOLZET! 
Exclusieve topdegustatie: "10 jaar later"
’10 topwijnen 10 jaar later – hoe smaken ze nu?’
(1 avond)
Vr. 24 november 2017 

We nemen samen de evolutie van wijn onder de loep: wat gebeurt er met de smaak van wijn die u bewaart?
Wat is het effect van een goede bewaring op de wijnen die u lekker vindt? 

Tijdens deze exclusieve topdegustatie nemen we verschillende stijlen onder de loep: we starten met een bubbel uit het jaar 2007.
Vervolgens bestuderen we een uitgelezen selectie klasse-Bordeauxs van tien jaar geleden. 

We starten met de zachtere Bordeauxs die een dominantie aan Merlot bevatten.
De zeer uitzonderlijke en meest gezochte witte Bordeaux Château Haut-Brion Blanc wordt eveneens ontkurkt. 

Na een kort intermezzo nemen we de Cabernet’s, of de krachtige Bordeauxs, onder de loep.
Tot slot zullen we discussiëren over de geproefde wijnen bij een lekker bordje kaas.

De coming star Mission Haut Brion versus Haut Brion, Palmer, Branaire Ducru, Lynch Bages, Pontet Canet, … ook wij zijn zeer nieuwsgierig!
DULST_CURSUS_Oostenrijk.gif
VOLZET!
Wijncursus: 'Oostenrijk & Sud Tirol'
(in 1 lesavond)
di. 16 mei 2017 

Onbekend, onbemind?! ... Niet voor lang meer!

Met deze cursus kan u uw kennis verdiepen over oa. de geschiedenis, de typische druivenrassen (oa. Riesling, Grüner Veltliner, Weissburgunder, Spätburgunder en Zweigelt) en de belangrijkste wijngebieden van Oostenrijk. 

De praktische toepassing gebeurt a.d.h. van een achttal kwalitatieve witte en rode wijnen uit Oostenrijk en Sud-Tirol. 
Indien u reeds geregistreerd bent:
Gelieve in te loggen: Login
 
Indien u nog niet geregistreerd bent:
Gelieve u te registreren en kies daarna in de menu terug Wijncursus.
Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be